Over IHA

 

De vereniging is een culturele vereniging met als doel de bevordering van humor en kunst in  al zijn vormen.  Zij kan ontmoetingsactiviteiten op touw zetten en alle soorten contracten ter bevordering van haar doel afsluiten. Zij zal al deze verrichtingen ofwel zelf mogen doen ofwel met de steun van andere personen of inrichtingen.

De voornaamste activiteit van I.H.A. is thans het inrichten van de “George Van Raemdonck kartoenale”, een internationale kartoenwedstrijd die in 2008 voor de 11e keer wordt ingericht.  Verder zijn er regelmatig tentoonstellingen zowel in binnen als buitenland en nu en dan avonden die meer de woordkunst tot doel hebben.
Bankrekening: KBC Bank NV nr. 733-1041597-41 IBAN: BE88 7331 0415 9741 BIC: KREDBEBB
——————————————————————————————————————–
Archief:
 

GEORGE VAN RAEMDONCK : TERUGGEVONDEN WERKEN’

De kraaienmars blazen.

Tentoonstelling van tekeningen en kartoens van George van Raemdonck waarvan velen gepubliceerd werden in kranten, tijdschriften en boeken: zoals uit het boek ‘Alleen op de wereld’, ‘Zes dwaze dagen’, ‘Doctor Slim en de Microben’, ‘Fritsje’, ‘Baron van Munchausen’ in het weekblad ‘De Notenkraker’ tussen 1920 en 1929, ‘De Amsterdammer’ tussen 1920 en 1926… enz. De werken werden dank zij ‘De vrienden van George van Raemdonck’ aangekocht door vzw. IHA en zullen later deel uit maken van een speciaal museum. De vernissage heeft plaats op vrijdag 2 oktober 2015 om 20 u.  auteur Sven Peeters is onze gastspreker. De tentoonstelling in de foyer van Theater Vooruit in Boechout, St.-Bavoplein 17  is toegankelijk van 2 oktober tot en met zondag 25.10.2015 en dit tijdens de activiteiten in Theater Boechout Vooruit. Speciaal ook open tijdens de jaarmarkt op dinsdag 6 oktober 2015 tussen 10 en 17 u. en op zondag 25 oktober 2015 tussen 13 en 17 u. Kom uzelf overtuigen van de wondere kunst van deze meester van de kartoen een tekenaar uit de duizend.

 

__________________________

Sven Peeters en Jelica Novakovic schreven recent het hierna vermelde boek waarin ze een tekening van mij hebben gepubliceerd Op de opening van mijn volgende tentoonstelling ‘Teruggevonden werken van George van Raemdonck’ in de foyer van theater Vooruit in Boechout op vrijdag 2 oktober 2015 om 20 u. komt Sven wat toelichting geven over het boek dat daar ook te verkrijgen is. Hierbij wat meer uitleg: Wat er kwam uit het ééne schot … Op 11 juli 1915 publiceerde De Amsterdammer een prent van George van Raemdonck “ter herinnering aan den vorstenmoord te Serajewo”. Onderaan de prent stond geschreven: ‘Wat er kwam uit het ééne schot…’ De tekening toont het pistool waarmee Gavrilo Princip op 28 juni 1914 Franz Ferdinand en zijn vrouw doodschoot. In de rook die uit het wapen omhoog kringelt zien we hun lijken en de oorlogswaanzin die in de maanden erna zou volgen. Auteurs Jelica Novakovic en Sven Peeters kozen het onderschrift van van Raemdoncks prent als titel voor hun boek over 100 jaar beeldvorming in de Nederlandstalige pers en literatuur omtrent de aanslag van Sarajevo. Wat kwam er uit dat schot? Een eeuw van wisselende beeldvormingen waarin Gavrilo Princip de meest uiteenlopende etiketten opgekleefd kreeg: van held tot terrorist, van anarchist tot nationalist, van rebel tot vrijheidsstrijder, van Syriëstrijder tot Donetsk-separatist. Ruime aandacht wordt besteed aan onvermoede oorlogsverbanden tussen Servië/Joegoslavië en de Lage Landen en aan de iconisering van Princip, zijn daad en WOI in de kunsten en op het internet. Zo ontdekten de auteurs dat George van Raemdonck nog twee andere tekeningen wijdde aan Servië tijdens WOI.

 

Jelica Novakovic is hoogleraar, oprichtster van de Servische Neerlandistiek te Belgrado en vertaalster van o.m. Claus, Elsschot en Terrin. In 1999 publiceerde ze haar Navo-dagboek Gelukkig is wie bijtijds waanzinnig wordt. Sven Peeters is NT2-leraar, verantwoordelijke voor de Antwerpse PEN-Schrijversflat en Balkanboekenblogger. Hij woonde in Triëst en Belgrado. Samen met Jelica Novakovic schreef hij de Belgrado-gids Het Kafana-Tribunaal (2006). Hij komt op 2 oktober graag tekst en uitleg geven bij de Servische prenten van George van Raemdonck. Jelica Novakovic en Sven Peeters, Wat kwam er uit een schot? 100 jaar beeldvorming in de Nederlandse pers en literatuur rondom de aanslag van 28 juni 1914. Uitgeverij Vrijdag, 2015. www.uitgeverijvrijdag.be www.balkanboeken.blogspot.com
foto van George van Raemdonck.

KARTOENS VAN IOA

008 orval kartoen

Nikola “Ioa” Hendrickx werd geboren in 1982 in Dendermonde. Nadat hij zijn secundaire school had afgerond, koos hij voor een militaire carrière en ging hij naar de Koninklijk Militaire School in Brussel, waar hij in 2006 afstudeerde als burgerlijk ingenieur. Op dit ogenblik is hij projectofficier op de generale staf in Evere. Hoewel hij een technische richting volgde, was tekenen en schilderen steeds een passie voor hem. Tijdens zijn kinderjaren ging hij dan ook naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Dendermonde gedurende meer dan tien jaar, tot hij genoodzaakt was te stoppen wegens een gebrek aan tijd. Niettemin bleef het tekenen en schilderen in zijn gedachten en niet veel later zat hij thuis terug achter de tekentafel. Zijn passie voor cartoons begon ergens in 2004, toen hij voor de eerste maal deelnam aan een cartoonwedstrijd. Natuurlijk zonder resultaat, maar hij gaf niet op en bleef zichzelf oefenen en verbeteren. Pas vijf jaar later, in 2009, won hij zijn eerste prijs in de “Karpik Cartoon Contest” in Polen. Sindsdien werd zijn lijst met prijzen en diploma’s alleen maar groter en groter. Hij won reeds prijzen in België, Polen, Roemenië, Syrië, Frankrijk, Slovakije, Duitsland, Italië en China. P1020880b foto Ioa   In 2013 won hij de tweede prijs in het prestigieuze Cartoonfestival van Knokke-Heist wat meer dan 50.000 bezoekers mocht ontvangen. Op die manier leerde het grote publiek zijn werk kennen en wordt hij sindsdien vaak gevraagd voor opdrachten, zowel door bedrijven als particulieren. De tentoonstelling is gratis toegankelijk vanaf de vernissage op 13 maart 2015 om 20 u. tot 19 april 2015 tijdens de activiteiten in theater Vooruit in Boechout, St.-Bavoplein 17 en speciaal ook open op 19 april 2015 tussen 13 en 17 u.  Voor bezichting op afspraak neemt U best contact op met iha@yucom.be


 

 

“SNOBS OPGEHANGEN  IN BOECHOUT-VOORUIT”

 

     

 

heel veel aanwezigen op de opening van de Finefleur tentoonstelling.

      Op de vernissage van de tentoonstelling met cartoon-strips van Latem was het full house in de Vooruit in Boechout. Prof. Dr. Stijn Verrept deed een opmerkelijk openingswoordje dat de toeschouwers zeker konden waarderen. Kris Jacobs sprak nog een dankwoordje uit waarin hij vermelde dat ‘De kartoenisten in Boechout zeker worden verwend’ Voor en na de speeches deed het Duo “Vintage” de harten van de aanwezigen wat sneller slaan door hun mooie muziek en zang, knap werk. Met een zestigtal tekeningen uit zijn serie “FINEFLEUR” toont kartoenist “LATEM” zowat de hele maand mei het wereldje van de would-be kunstenaars op de korrel. De tekeningen zijn nog te bekijken tijdens de voorstellingen in Theater Vooruit en speciaal ook op zondag 26 mei vanaf 14.00 tot 18.00 u. Kartoenist LATEM (Kris Jacobs) was in een vorig leven de bezieler van het figurentheater STROMEND WATER. Met zelfgemaakte draadmarionetten en andere poppen  stond hij meer dan duizend maal voor een volwassen publiek.  Sedert enige tijd legt hij zich toe op het maken van kartoens die zich allen afspelen in het milieu van de pseudo-artisticiteit. Hieruit vloeide de serie FINEFLEUR voort, waarin de grappige nep-artiestjes FIEN & FLOR voluit  hun zelfingenomen, stuntelende gangetje gaan. _____________________________________________________________________    

Het is bijna zover ons nieuwe tentoonstelling ‘Foto’s met een glimlach van Willy Catteuw’ De 85-jarige Willy CATTEUW thans woonachtig te Menen, werd geboren te Wervik, 28 februari 1933. Hij is weduwnaar en vader van 8 kinderen. Willy gaf 35 jaar les aan het VTI Sint-Lucas Menen in de afdeling houtbewerking (praktijk houtbewerking en theorie, tekenen).
Deze amateur fotograaf begon met het Gevaboxje van zijn ouders, later kon hij dan een betere camera kopen en ontwikkelde hij ook zelf zijn foto’s, thans werkt hij eveneens digitaal. Hij heeft een voorkeur voor straatfotografie en dan vooral met humor. Na avondlessen beeldhouwen is hij ook actief in die richting maar vooral met abstracte werken.
Hij won al een hele reeks prijzen met zijn foto’s waaronder : bij Humorfoto in Knokke-Heist; een prijs in het huis van Humor en Satire in Gabrovo, Bulgarije; twee opeenvolgende jaren een cultuurprijs in het Satyrykon-festival in Legnica, Polen.. ook in Calarasi, Roemenië en in Frankrijk bij het Humour & Vigne te Barjac, won hij prijzen. Tevens is hij medewerker van Kerk & Leven waar regelmatig zijn foto’s verschijnen onder “Zonder commentaar” in sommige edities.
De tentoonstelling laat een greep zien uit zijn vele speciale foto’s.
De tentoonstelling is toegankelijk vanaf de vernissage op zaterdag 16 februari 2019 t.e.m. zondag 17maart 2019 tijdens de activiteiten in Theater Vooruit en speciaal ook open op zondag 17 maart 2019 tussen 13 en 17 u.
Aansluitend aan de opening van de tentoonstelling is er de voorstelling van de nieuwe C.D. van Daan Degroote met zijn groep MOEN : ’t Es Tijd, zittend in de theaterzaal.
Organisatie: iha vzw. – gratis.

https://www.iha.be/wphttps://www.iha.be/wp-admin/media-upload.php?post_id=6&type=image&TB_iframe=1-admin/media-upload.php?post_id=6&type=image&TB_iframe=1