Het thema: Bron (NL)

Thema : “ Bron ”

Inleiding: George van Raemdonck, de eerste vlaamse striptekenaar

Willy Van der Steen, Marc Sleen, Bob de Moor … worden terecht “de vaders van het Vlaamse stripverhaal” genoemd maar zij waren niet de eerste stiptekenaars. George van Raemdonck was deze pioniers van het Vlaamse beeldverhaal echter in de jaren twintig al voorafgegaan, zij het wel door publicaties in Nederland. Zijn tekststrip ‘Bulletje en Bonnestaak’, een stripverhaal waarbij de tekst onder de prentjes staat weergegeven en tekstballonnetjes ontbreken, was één van de eerste Nederlandse strips die een groot succes kende. In de VS had de tekstballon al sinds eind 19de eeuw haar entree gemaakt en was hierdoor ook veel sneller ingeburgerd. Eén van de eerste Europese striptekenaars die gebruik maakte van tekstballonnetjes in zijn beeldverhalen was Hergé met De avonturen van Kuifje.

Bron

Alles heeft z’n bron. Natuurlijk is het sprankelende waterstraaltje waaruit de breed kabbelende rivier groeit een bron, waaruit we verfrissend bronwater kunnen bottelen. Echter, de allergrootste kunstenaar zou nog geen strook op zijn doek kunnen zetten zonder zijn bron van inspiratie. Maar ook wetenschappers kennen bronnen maar al te goed: die moeten ze correct noteren in hun bronvermelding (al vormt dit voor velen een bron van frustratie). Problemen pak je het best bij de bron aan, zo vernam ik toch uit goede bron. En hoe lossen we dat tekort aan energiebronnen op? Wat is de bron van alle kwaad? 

Eenen kartoen maken met dit thema lijkt ons alvast geen probleem: een thema als ‘bron’ kan enkel dienen als een bron aan tekenplezier. Dus laat die inkt maar uit je penpunt spuiten, en veel succes!