IHA (International Humour in Art) promoot humor in de kunst, voornamelijk op het vlak van kartoens. IHA is de initiatiefnemer en organisator van de driejaarlijkse ‘George van Raemdonckkartoenale’ in Boechout en neemt initiatieven om het werk van George van Raemdonck in de kijker te zetten door tentoonstellingen en publicaties.

George van Raemdonck striptekenaar: Boechoutse strips.

 

George van Raemdonck was met de strips in de jaren ’20 veruit de eerste Vlaamse striptekenaar, lang voor Willy Van der Steen, Marc Sleen, Bob de Moor … die hier steeds als de pioniers van de Vlaamse stripkunst worden vermeld.
Het is waarschijnlijk omdat de strips van ‘Bulletje en Boonestaak’ in Nederland werden gemaakt en uitgegeven dat George van Raemdonck niet in de erelijst van Vlaamse striptekenaars is opgenomen en hij hier lijkt vergeten te zijn hoewel hij, omdat een aantal van deze verhalen in het Frans en in het Duits werden uitgegeven, als Internationaal striptekenaar mag aanzien worden.
Na WO II tekent hij nog slechts enkele strips in de Belgische Krant ‘Vooruit’ in samenwerking met auteur-vertaler L. Roelandt, nl. ‘Tijl Uilenspiegel’, ‘Smidje Smee’ en Robinson Crusoë’. Deze in Boechout gemaakte strips verschenen in boekvorm bij ‘Uitgeverij De Vlam’ te Gent.
Recent is vzw. IHA uit Boechout er in geslaagd zich de originele tekeningen van deze stripverhalen aan te schaffen en het is hieruit dat ze nu een mooie selectie van deze ‘pareltjes van tekenkunst’ tonen.
De tekeningen werden nooit tentoongesteld, het betreft hier dus een wereldpremière.
De tentoonstelling loopt vanaf de vernissage op donderdag 3 oktober 2019 t.e.m. zondag 27 oktober 2019 in de foyer van ‘Theater Vooruit’ in Boechout, St.-Bavoplein 17 en is gratis toegankelijk tijdens de activiteiten in het Theater. Ze is ook speciaal open op dinsdag 8 oktober 2019 van 10 tot 17 u. tijdens de jaarmarkt en op zondag 27 oktober 2019 van 13 tot 17 u.

Comments are closed.